Dag van de Stilte

In het weekend van Nacht van het Kempens Erfgoed (23 en 24 okt) valt ook de Dag van de Stilte (25 okt). Die dag brengt stilte, rust en ruimte onder de aandacht. Spreekt dit je aan? Organiseer dan een activiteit rond het thema erfgoed en stilte!

Wat is Dag van de Stilte?

De Dag van de Stilte vindt jaarlijks op de laatste zondag van oktober plaats. Op die dag gaat het winteruur in. We krijgen een uur extra: een adempauze in onze drukke tijden.  Met dit evenement brengt organisator Waerbeke stilte, rust en ruimte onder de aandacht.  In Vlaanderen, Brussel én in Nederland zijn er allerlei stilte-activiteiten te beleven.

Het thema sluit ook bijzonder goed aan bij de Nacht van het Kempens Erfgoed. Nacht en stilte gaan hand in hand. Bovendien stimuleert absolute rust een nog intensere beleving van een erfgoedplek of landschap.

Waarom Dag van de Stilte en Nacht van het Kempens Erfgoed koppelen?

  • Nog bredere communicatie van je activiteit over heel Vlaanderen en Brussel.
  • Een geschikt thema om met kleine groepjes bezoekers te werken. Geheel in regel met de COVID-19 maatregelen.
  • Kans op een dubbele financiële vergoeding als je gemeente binnen het werkingsgebied van Vormingplus Kempen ligt.

Hoe schrijf ik me in voor Dag van de Stilte en Nacht van het Kempens Erfgoed?

Simpel, bij je inschrijving voor Nacht van het Kempens Erfgoed vermeld je dat je ook aan Dag van de Stilte wil deelnemen. Wij nemen dan contact met je op om de verdere praktische zaken te regelen.

Wat kan een stilte-activiteit zijn?

Enkele leuke ideeën die een link hebben met erfgoed en stilte:

1)  Stiltebezoek aan een mooie erfgoedlocatie zoals een kerk, abdij, begijnhof, museum…

2) Stiltewandeling doorheen een erfgoedlandschap.

3) Eten en drinken in stilte. Een stiltediner op een mooie locatie. Een stiltecafé waar bezoekers in alle rust van de erfgoedplek kunnen genieten.

4) Stilstaan bij tijd. Hoe werd de tijd vroeger beleefd? Nog voor er polshorloges waren en mensen enkel vertrouwden op de kerkklok? Hoe zag een gewone dagindeling eruit 200 jaar geleden?

5) Ambachtdemonstratie of -workshop in stilte. Laat je bezoekers hun volle aandacht richten op je ambacht.

6) Stilteconcert. Een concert in een kerk, kapel of in de openlucht waarin geen applaus weerklinkt. De stilte tussen de verschillende liederen wordt even belangrijk als de muziek zelf. Na afloop kunnen bezoekers rustig napraten bij een drankje, of de stilte en rust meenemen naar huis.

7) Stilte tijdens corona. Leg samen met je publiek elkaars persoonlijke ervaringen tijdens de quarantaineperiode vast. Hoe beleven we deze gedwongen stilte en vertraging? Wat zijn de voordelen van deze rust? En wat met angst voor stilte? Hoe nemen we de positieve ervaringen van stilte mee naar een post-coronatijd?

8) Stilteplekken van vroeger en nu.

Partners